top of page

 BİLGİ 

Binoküler görme, sözcük anlamı olarak "iki gözle birlikte görme" anlamına gelir.

 

Çevremizdeki fiziksel dünyayı gözlerimizle algılarız. İki gözün, birbirinden hafifçe farklı açılarda algıladığı aynı nesneye ait olan iki farklı görüntü beyine gönderilerek burada üç boyutlu bir algıya dönüştürülür. Böylece o nesneyi derinlikli tek bir görüntü olarak algılarız.

 

Ancak iki gözle elde ettiğimiz bu algının, tek gözle elde edilen bir görüntüden farkları vardır. Bu "binoküler" görüntü, farklı iki açıdan alınan görüntülerin bir tür sentezi olduğundan dolayı bize nesneyi derinlikli, yani 3-boyutlu olarak algılama olanağı da sunar. Halbuki tek bir gözün elde ettiği görüntüde bu derinlik hissi olmaz.

 

İki gözden beyne gönderilen görüntülerin tek bir görsel algıya sentezlenmesi işlemi beyin korteksinde yer alan özel hücre gruplarınca gerçekleştirilir. Yani binoküler görme, beyinde gerçekleşen bir işlemin sonucu oluşur. Sonuçta görme duyusu, tek başına gözün değil, iki gözle birlikte beynin üst merkezlerinin bir arada gerçekleştirdiği bir işlemdir.

Ancak binoküler görme, doğuştan sahip olduğumuz bir yetenek değildir. Binoküler görmenin gelişimi doğumdan ortalama 10 yaşa dek devam eden bir süreçtir. Bu süre zarfında gözlerin görme netliğini veya aralarındaki paralellik ilişkisini bozan her türlü problem binoküler görme gelişiminin yavaşlamasına, durmasına ve geri kalmasına sebep olur.

Binoküler görme gelişimini bozan sebeplerin başında ise şaşılıklar gelmektedir. Binoküler görme gelişimini olumsuz etkileyen bu sorunlar, hızlı bir şekilde giderildiği takdirde binoküler görme normal gelişimini ortalama 10 yaşa dek sürdürebilir, ama bu olmadığı takdirde kritik yaş eşiği geçildikten sonra sorunlar çözülse de binoküler görme gelişimi mümkün değildir.

Binoküler görme mekanizması
Derinlik hiss

Address

Ataköy, 9. Kısım, A-14 Blok
B-kapısı, Kat:10, D:126
Bakırköy-İstanbul

Turkey

For appointments please call

     +90 (212) 661 60 50

  • Wix Facebook page

Unique visitors

For appointments please call

     +90 (212) 661 60 50

cellphone.png

Cadde görüntüsü için sağdaki insan figürünü kırmızı balonun üstüne sürükleyin

@2001- 2020 by Acun Gezer

© 2020 sasiliktedavisi.com

sasiliktedavisi.com by Prof Dr Acun Gezer is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.

Based on a work at www.sasiliktedavisi.com.

Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.sasiliktedavisi.com.

 

Bu sitede yer alan yazıların ve web araçlarının izinsiz biçimde ve kaynak olarak www.sasiliktedavisi.com ve Prof Dr Acun Gezer'in adı verilmeksizin kısmen veya tamamen kopyalanması, herhangi bir başka web sitesi ya da yazılı veya elektronik metinde kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 35. maddesine aykırı olup her türlü yasal hakkı mahfuzdur.

bottom of page